Stefan Oláh: Ehemalige Poststelle in der Otto Wagner Postsparkasse

  • Date -
  • 8 p.m.
  • Place
    Festival Centre
  • FW_Stefan Oláh_Poststelle_2019_C_Stefan Oláh.jpg Stefan Oláh, Poststelle, 2019 © Stefan Oláh
    Swipe

Otto Wagner's Postsparkasse is considered the epitome of the radical renewal of Viennese architecture around 1900. The combination of traditional "architecture" and engineering construction, the synthesis of functionality and aesthetics distinguishes this building. Wagner was also responsible for the entire interior design: his Thonet armchairs and stools are among the highlights of Viennese furniture design. This art-historically valuable inventory was temporarily stored with office furniture from later years in the room below the cash hall, the former mail room. The glass prism floor of the cash hall forms the glass ceiling. From the upper level, however, the view downwards remains opaque.

Stefan Oláh photographed this room with his large format camera – just as he found it. However, his images frame the conditions he encounters always in such a way that the history of the place is condensed and a peculiar tension arises. Whether the furniture is still there cannot be said.

Exhibition run: 21.03. – 06.04.2019
Opening: 20.03.2019, 8 p.m.

Participating artist: Stefan Oláh

FOTO WIEN Festival Centre
Österreichische Postsparkasse
Georg-Coch-Platz 2, 1010 Vienna
www.olah.at
E stefan@olah.at
T +43 664 160 90 44
Wed – Sun 2 p.m. – 8 p.m.
Free admission

29.03.2019, 6 p.m.-6:30 p.m.: Photo of the Day with Stefan Oláh

06.04.2019, 5 p.m.: Talk
Hin und Weg. Fragen der Architekturfotografie